Home » Gospodarstvo  »  Uručeni ugovori za obnovu zgrada javne namjene vrijedni 36,44 milijuna eura
Uručeni ugovori za obnovu zgrada javne namjene vrijedni 36,44 milijuna eura

U prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 7. prosinca 2023. dodijeljeno je 30 Ugovora o energetskoj obnovi zgrada javne namjene. Svečanosti dodijele ugovora nazočio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić, ministar Davor Filipović te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen i njegov zamjenik Mirko Budiša.

Trideset ugovora ukupne vrijednosti 73,8 milijuna eura, od kojih bespovratnih 36,44 milijuna eura, uručeno je za energetsku obnovu bolnica, domova zdravlja, škola i ostalih javnih zgrada opće namjene. Sektor za energetsku učinkovitost Fonda bio je tehnička podrška prijaviteljima, a Posredničko tijelo Fonda će kontrolirati daljnju provedbu ugovorenih projekata.

Gradu Vrbovsko je za projekt “Energetska obnova administrativne zgrade Grada Vrbovskog, na adresi Ivana Gorana Kovačića 20/A, Grad Vrbovsko“ od ukupno prihvatljivih troškova projekta koji iznose 556.251,54 eura dodijeljeno bespovratnih sredstava u iznosu od 445.953,94 eura. Svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovao je gradonačelnik Grada Vrbovskog Dražen Mufić dipl. ing. koji je izrazio iznimno zadovoljstvo što je Grad Vrbovsko uspješno kandidirao projekt energetske obnove i ostvario navedena bespovratna sredstva.

Premijer Plenković se zahvalio svima na dobro pripremljenim projektima, dodavši da je bila velika konkurencija na javnom pozivu vrijednom 74 milijuna eura, od čega su polovica bespovratna sredstva iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Također je naglasio da su sredstva Europske unije ogromna financijska poluga za investicije, vezane ne samo za obnovu od potresa, već i za energetsku učinkovitost zgrada. „Ključna poruka: Energetski obnovljene zgrade su zgrade koje više štede i više vrijede“, kazao je predsjednik Vlade i dodao da je to dugoročna investicija u jedan od četiri temeljna pravca Vladine politike, a to su digitalna tranzicija, demografska revitalizacija, dekarbonizacija i ulaganje u obrazovanje.

 

No Title

No Description

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)