Home » Nekategorizirano  »  Sastanak vezan za Europsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima
Sastanak vezan za Europsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima

U prostorijama gradske uprave Grada Vrbovskog održan je sastanak sa Odborom stručnjaka Europske povelje za regionalne ili manjinske jezike (COMEX). Naime, Republika Hrvatska je stranka Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima od 17. listopada 1997. godine kada je donesen Zakon o potvrđivanju Europske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima (NN br. 18/1997) koji je na snazi od 1. ožujka 1998. godine. Republika Hrvatska do sada je podnijela sedam izvješća o primjeni Europske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima. Posljednje, sedmo Izvješće podneseno je u ožujku ove godine (usvojeno je na sjednici Vlade RH dana 5. siječnja 2023. godine), a za izradu navedenog izvješća nadležno je Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Odbor stručnjaka koji je posjetio Grad Vrbovsko sastojao se od tri člana i to: Jürgen Pirker (izvjestitelj), Lusine Kharatyan i Vesna Crnić-Grotić.

Grad Vrbovsko predstavljao je gradonačelnik Dražen Mufić koji je detaljno odgovarao na sva pitanja Odbora uz svoje suradnike prisutne na sastanku. Na sastanku je bio prisutan zamjenik gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Đorđe Busić, Marina Tonković, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela te Valentina Vukadinović, učiteljica osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko i Jasminka Mrvoš, ravnateljica Dječjeg vrtića Bambi Vrbovsko.

Predmet razgovora bilo je upotreba srpskog jezika i pisma na području Grada Vrbovskog te utjecaj rezultata posljednjeg popisa stanovništa iz 2021. godine na ostvarivanje prava srpske nacionalne manjine po pitanju upotrebe jezika i pisma.

Izvješće o primjeni Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima biti će krajem godine dostupno na stranicama Vijeća Europe.

Grad Vrbovsko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)