Home » Kultura  »  Monografija Grada Vrbovskog
Monografija Grada Vrbovskog

Grad Vrbovsko je pokrenuo izdavački projekt pripreme i tiska Monografije Grada Vrbovskog, stoga se odgovarajuća stavka planirala u Proračunu Grada Vrbovskog. Određene aktivnosti su već pripremljenije prethodnih godina, a ove godine se aktivno kreće u njezinu izradu s očekivanjima završetka kroz naredne dvije godine.

Sadržajno gledajući, radi se o dosad najopsežnijem štivu koje će progovoriti o našem gradu, stanovnicima kao i o svim onim događajima koji su obilježili  prošlost Vrbovskog, ali koji su značajni i za  sadašnjost i za život u Gradu. U monografiji će se obraditi sve relevantne teme vezane uz određena područja grada, uključujući zemljopisne i reljefne cjeline, kao i geoprometni, odnosno geostrateški položaj, opisat će se infrastruktura, prirodna obilježja, klima i posebno karakteristike lokalnih šuma. Važno područje predstavljaju urbanizam i arhitektura, a opsežni prikaz odnosi će se na značajke stanovništva uključujući migracije  i demografska kretanja. Detaljno će se obraditi povijesni pregled grada od samih početaka iz prapovijesti, obilježja života u srednjem vijeku, preko burnih događaja u 19. stoljeću, poput svjetskih ratova, međuratno razdoblje, sve do Domovinskog rata, odnosno do suvremene Hrvatske. Posebne cjeline su predviđene iz područja gospodarstva, školstva, obrazovanja i znanosti uz isticanje značajnih pojedinca i organizacija iz područja kulture, religije te društvenog i političkog života na području Vrbovskog.

Koordinaciju projekta i prikupljanje građe provodi uređivački odbor, a u pripremi je i osnivanje izdavačkog savjeta. Dosad je održano nekoliko preliminarnih sastanaka s pojedincima i organizacijama koji mogu doprinijeti pisanju i sakupljanju građe za ovu opsežnu knjigu, budući kako je namjera ovom monografijom obuhvatiti što više relevantnih činjenica koje su značajne za Vrbovsko i njegove stanovnike.

U prilogu ovog dopisa nalazi se i prijedlog sadržaja. Grad Vrbovsko poziva sve one koji imaju bilo kakvu dokumentaciju, spoznaje ili raspolažu dodatnim činjenicama o našem gradu da se aktivno uključe u pripremu i pisanje te da se jave gradskim službama na sljedeće email adrese  info@vrbovsko.hr i i.stefanac@vrbovsko.hr  ili na broj telefona 051875115.

MONOGRAFIJA GRADA VRBOVSKOG (2023)- SADRŽAJ

Grad Vrbovsko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)