Home » Nekategorizirano  »  Međunarodni dan zaštite životinja 04.10.
Međunarodni dan zaštite životinja 04.10.

4. listopada obilježava se Međunarodni dan zaštite životinja. Posvećen je pravima životinja s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema ostalim životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji.

Na ovaj dan, mnogi pojedinci, grupe i organizacije koje se brinu o životinjama, održavaju edukativna predavanja dijele informativne letke i dr. Osnovna ideja ovog dana je isticanje važnosti ostalih životinjskih vrsta s kojima čovjek dijeli planet i svih onih životinja koje su žrtve čovjekove nadmoćnosti.

Međunarodni dan zaštite životinja upozorava na važnost brige o svim životinjama.

Grad Vrbovsko provodi mjere propisane Zakonom o zaštiti životinja («Narodne novine» 107/17) u smislu zbrinjavanja napuštenih životinja na području cijelog Grada, u tu svrhu koristi se aplikacija LYSACAN u kojoj su podaci o vlasnicima mikročipiranih pas. Nabavljen je i mikročitač. Zbrinjavanje vršimo po Ugovoru sklopljenim sa Veterinarskom stanicom Rijeka, koja upravlja sa skloništem Lič gdje su smješteni napušteni psi sa našeg područja, a provodi se i financira kastracija napuštenih mačaka koje se udomljavaju.

Isto tako Grad Vrbovsko ima donesen i usvojen Program zaštite divljači, za divljač koja završi izvan lovišta, unutar naselja. Program provodi stručna osoba u suradnji sa Lovačkim društvima na području cijelog Grada.

Na žalost, mnoštvo je građana koji zanemaruju, zlostavljaju i napuštaju svoje životinje, koje onda padaju na teret jedinica lokalne samouprave. Grad vrbovsko obilježiti će dan zaštite životinja : kontrolom mikročipiranja pasa - obilaskom kućanstava, promocijom odgovornog ponašanja prema životinjama na stranicama Grada.

PRILOG: Brošura o provedbi Zakona o zaštiti životinja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)