Home » Nekategorizirano  »  Kulturno-umjetničko društvo „Frankopan“ Severin na Kupi
Kulturno-umjetničko društvo „Frankopan“ Severin na Kupi

Kroz projektne prijedloge, rad KUD-a „Frankopan“ u 2023. godini podržali su Primorsko-goranska županija i Grad Vrbovsko. Projekt pod nazivom „Očuvanje i njegovanje kulturne baštine severinskog kraja kroz prezentacijske aktivnosti, nastupe i gostovanja u 2023. godini“ započeo je s provedbom 1. travnja, u vrijednosti od 2.200,00 €. Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu  Primorsko-goranske županije, financirati će redovite aktivnosti KUD-a, gostovanja i nastupe Sekcija te obnovu narodnih nošnji, instrumenata te povijesnih kostima u vlasništvu KUD-a. Isti donator podržao je organizaciju manifestacije „Severinska večer“ i obilježavanje 25. godišnjice Društva. Navedeni projektni prijedlog započeo je s provedbom 1. srpnja i vrijedan je  3.000,00 €. Navedena sredstva biti će utrošena u organizaciju kulturno-povijesne manifestacije „Severinska večer“ koja će se održati 15. put po redu, a ujedno će se obilježiti i veliki jubilej, 25. godišnjica našeg Društva.

  Grad Vrbovsko i ove godine podržavao je rad našeg Društva i to u provedbi redovnih aktivnosti, posebice događanja na području Grada Vrbovskog te onih kojima se prezentira naš Grad, te u organizaciji tradicionalnog događanja Božićni koncert.  

Provedba projektnih aktivnosti započela je početkom godine, tako smo 15. travnja sudjelovali su na Proljetnom sajmu u Delnicama u organizacija Grada Delnica, gdje smo između ostalog prezentirali našu "verziju" Goranskog nadjeva: naše slavne "HRGE". 3. svibnja naše članice gostovale su u emisiji Dobro jutro Hrvatska, prilikom predstavljanja Goranskog meduna koji je dobio EU znak zaštićene izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla,  te se nalazi zajedno s još 38 hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran i zaštićen u Europskoj uniji. Naše članice već su veteranke u gostovanju na ovoj emisiji u dijelu prezentacije starih jela, te su u revijalnom tonu prezentirale goranska jela koja se mogu pripremiti na bazi meda i meduna a radili su ih naši „stari“.

8. svibnja hrabro smo se uhvatili u koštac sa 44 ekipe koje su ukupno sudjelovale u natjecanju spravljanja najboljeg lovačkog kotlića. I ove godine manifestacija „Super dani vani“ koje organizira Grad Vrbovsko okupila je veliki broj sudionika i ponudila cijeli spektar zabavnih aktivnosti, u kojima je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Iako se naša ekipa nije ovjenčala nekom od nagrada, nije nedostajalo druženja i pozitivne energije.

Mjesec srpanj obilježila je manifestacija „Šetnja putovima Frankopanske prošlosti“ u organizaciji Grada Vrbovskog koja se 8. srpnja održala u perivoju našeg dvorca u Severinu na Kupi. Događanje je održano u sklopu projekta „Kulturno-turistička ruta putovima Frankopana“ te se istim Severin na Kupi po prvi puta pronašao dijelom aktivnosti projekta. Raznovrsni program bio je baziran na vremenu Frankopana, od priče Tomislava Beronića, autora knjige „Frangerepane“ pod nazivom „Uskočka kneginja“, do članova Povijesne družine Reda svetog Vida iz Rijeke, pa do naših članica Povijesne sekcije. Poseban doživljaj bio je koncert „Putevima Frankopana“ koji su izveli Goranka i Marin Tuhtan. Šećer na kraju bila je igrana prezentacija dvorskog plesa koju su izvele članice Povijesne sekcije uz nekolicinu dobrovoljaca među kojima se našao gradonačelnik gosp. Mufić. Kako to obično bila, sve naše goste smo dočekali sa povećom količinom hrane, ovog puta autohtonim jelima spravljenim dijelom i po receptima „Male kuharice Severinskog kraja“. Cijeli događaj zabilježio je Novica Vučinić spretnom rukom, kistom i bojom na platnu. Dok su za rekreaciju gostiju bili zaduženi streličari iz Rijeke.

Povijesna sekcija KUD-a „Frankopan“ Severin na Kupi također je bila aktivna u proteklom razdoblju, tako je 21.svibnja gostovala u ponosnom gradu Slunju. Naš domaćin bila je Slunjska krajiška pješačka pukovnija, dok je svečani mimohod održan u čast obljetnice Bitke za Predil održane 1809. godine. Uz protokol koji je uključivao svečani mimohod ulicama Grada Slunja, te predavanja prijavka i blagoslov povijesnih postrojbi na Mostu Sv. Ivana u Rastokama, posebno svečano bilo je podno Starog grada Slunja gdje je održan nastup MPS „Lovor“ KUD-a „Korana“. Cijelo događanje završilo je druženjem okupljenih pripadnika povijesnih postrojbi, te podjelom Zahvalnica svim sudionicima.

24. lipnja gostovali smo po prvi put u Ivanić-Gradu, na IV. Mimohodu povijesnih postrojbi „Petrovo u Ivaniću 2023“, a naš domaćin bila je Povijesna postrojba Ivanić-grada 10. satnija Ivanić. Osim službenog protokola, mimohoda i postrojavanja, imali smo priliku sudjelovati i na otvorenju 10. Fišijade u Ivanić-Gradu.

24. srpnja Povijesna sekcija gostovala je Gospiću, na proslavi Dana Grada Gospića i blagdana Svete Marije Magdalene, a domaćin nam je bila Povijesna postrojba hrvatske vojske „Lička pukovnija Gospić“. Bilo je ovo treće gostovanje u Gospiću, koje je i ove godine ispunilo očekivanja. Nakon službenog dijela protokola, prijema kod gradonačelnika Grada Gospića i župana Ličko-senjske županije, mimohoda i postrojavanja na Trgu Stjepana Radića uslijedilo je uobičajeno druženje svih sudionika, preko 20 povijesnih postrojbi.

U mjesecu kolovozu očekuje nas gostovanje u Kamenskom, te svečano obilježavanje 25. godišnjice našega rada koje ćemo upriličiti u sklopu naše manifestacije „Severinska večer“ koja će se održati u subotu, 26.08.2023. godine.

 

Josipa Stanešić, tajnica

KUD „Frankopan“ Severin na Kupi

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)