Home » KUD "Frankopan" Severin na Kupi  »  Kneževski bal u Karlovcu
Kneževski bal u Karlovcu

Kneževski bal u Karlovcu

  1. rujna, Povijesna sekcija KUD-a „Frankopan“ Severin na Kupi, uspješno je ispunila zahtjevnu ulogu organizatora Kneževog bala unutar zidina Starog grada Dubovca u Karlovcu.

Organizatori događanja pod nazivom „Frankopanski dan u starom gradu Dubovcu“, Družba čuvara Frankopanske baštine i   Književni krug Karlovac, osmislili su cjelodnevno druženje, kako unutar samih zidina tako i van njih. Nažalost, zbog kiše, odgođena su planirana, vrlo atraktivna događanja na otvorenom, poput jahanja s Karlovačkim husarima te učenja viteških vještina streličarstva i mačevanja s Dubovačkim streličarima.

Nasreću, Stari grad Dubovac pokazao se kao odlično mjesto za događanja u zatvorenom. Centralno događanje tako je postao Kneževski bal, kojem je prethodila i Edukativna radionica „Dvorske etikete“, uz koju su se plesni parovi pripremili za važnu ulogu sudjelovanja u Balu. Navedenu radionicu vodila je Josipa Stanešić, voditeljica Povijesne sekcije, a glavni akteri bile su dame u krinolinama Kud -a "Frankopan" Severin na Kupi, uz koje su spremno stale dame i gospoda iz  Karnevalska udruga Veseli Oldtimeri , te pripadnici karlovačkih povijesnih postrojbi Karlovački husari i Karlovačke građanske garde.

Na stubištu i terasama prostor su oplemenili dvorska slikarica Andrea Radojčić koja je za ovu prigodu naslikala Stari grad Dubovac, obitelj Preksavec je ispekla frankopanski kruh i kneževski drvodjelja Ivan Skoko LEGI-Skoko sa svojom zbirkom mačeva i štitova. Naravno, događaj je posebno oplemenilo prisustvo brendiranog frankopanskog piva iz Pivovare Podrum – Karlovac te frankopanski kozji sirevi iz Sirane Jagarka iz Modruša. Ovoga puta vrlo posebno dekorirana Frankopanska trpeza obogaćena mesnim delicijama stavljena je pred sve sudionike od strane prikladno odjevenih sudionika organizatora.

Zbor Chorus Carolostadien pod dirigentskom palicom Irene Božičević, posebno je uveličao događanje uz maestralno izvođenje nekoliko skladbi. Također, upriličen je prijateljski posjet turskog Jesen paše, koji je u ime sultana došao zaprositi najsretniju kneginju i učiniti je turskom caricom, te je pročitana i prigodna priča o vjenčanju kneza Ivana VI. Frnakopana i kneginje Katarine Nelipić, dogovorenog braka dječaka od 11 i djevojčice od 8 godina, koja je ujedno jedna od priča iz knjige STELLA AUREA - Priče o Frankopanima.

 

Josipa Stanešić, tajnica

KUD „Frankopan“ Severin na Kupi

   

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)