Home » Kultura  »  Gostovanja KUD-a „Frankopan“ 3.-4.rujna 2022. godine
Gostovanja KUD-a „Frankopan“ 3.-4.rujna 2022. godine
 

Štrudla Fest Jaškovo

Članovi KUD-a „Frankopan“ Severin na Kupi, u subotu 3.09.2022. godine sudjelovali su na Manifestaciji ŠtrudlaFest koja se ovaj vikend održavala sedmi put za redom u Jaškovu pokraj Ozlja. Manifestacija je to koja slavi poznatu hrvatsku slasticu ; štrudlu. U njenom izvornom obliku s jabukama ili sirom, ali i njenih izvedenica sa mesom, špinatom, aronijom ili čak janjetinom. Moramo se pohvaliti da smo 2019. godine upravo na toj manifestaciji odnijeli titulu „Najštrudle Hrvatske“ s okusom jabuke i aronije.

Ove godine, nije bilo natjecateljskog dijela, ali to nije umanjilo kvalitetu programa manifestacije. Mnogobrojnoj publici predstavila se Dramska sekcije našeg KUD-a koja je na lokalnom narječju izvela humoresku “Grođe naše sagdanje“, autorice Marine Marinković, dr.sc, o dobrobiti ispijanja vina u usporedbi sa novim trendovima u nutricionizmu. Program je završio tradicionalnim plesovima folklorne sekcije, uz izvođenje narodnih i modernih pjesama.

Tjedan kajkavske kulture

U nedjelju, 4. rujna članice Povijesne sekcije KUD-a „Frankopan“ Severin na Kupi, sudjelovale su na svečanom otvorenju Tjedna kajkavske kulture 2022. u Krapini. Drugu godinu za redom, članice su imale priliku sudjelovati na svečanom otvorenju najvažnije kulturne manifestaciji u regiji. Naši domaćini bili su Počasna postrojba Grada Krapine „Krapinski Ilirci“ koji su organizirali cjelodnevno druženje s organiziranim posjetom Muzeju krapinskih neandertalaca i Muzeju oldtimera Presečki, središnjim događanjem Mimohodom počasnih i povijesnih postrojbi i svečanim otvorenjem same Manifestacije, te zajedničkim druženjem gostujućih pripadnika Povijesnih postrojbi.    

 

13. Kaiser Bal, Korneuburg, Austrija

U subotu, 3 rujna voditeljica Povijesne sekcije KUD-a „Frankopan“ Severin na Kupi, Josipa Stanešić, sudjelovala je na 13. Kaiser Bal, Korneuburg, Austrija. Odlazak na Bal omogućila je Karlovačka građanska garda s kojom Povijesna sekcija intenzivno surađuje posljednjih nekoliko godina, te Grad Karlovac. Na Balu su još sudjelovali predstavnici Grada Karlovca, Predsjednik Gradskog vijeća gosp Marin Svetić, te Pročelnica Službe za ITU Mehanizam gđa Anita Trbuščić, predstavnici Karlovačke građanske garde; zapovjednik gosp Emil Črne, tajnik gosp Ivan Barić te gardistica gđa Danijela Dojčić. Bila je ovo prilika da se predstavi nadolazeći Bal Karlovačke građanske garde koji će se održati 8. listopada u Karlovcu kao prvi takve vrste u Hrvatskoj, a na kojem će u protokolu svečanog otvorenja sudjelovati upravo članice Povijesne sekcije, u pratnji pripadnika Karlovačke građanske garde.

 

Josipa Stanešić, tajnica

KUD „Frankopan“ Severin na Kupi

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)