Home » Nekategorizirano  »  Aktivnosti i projekti Društva Potrošačica u 2022.
Aktivnosti i projekti Društva Potrošačica u 2022.
Društvo Potrošačica osnovano je 20. srpnja 2018. godine s glavnim ciljem informiranje, edukacija i savjetovanje potrošač(ic)a Hrvatske. Aktivnosti informiranja i edukacije potrošača provodimo putem javnih tribina, radionica, konferencija, webinara, newslettera te Internet stranice potrosacica.hr, YouTube kanala i Facebook stranice Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske, ali i suradnjom s lokalnim medijima. Zakonska obaveza jedinica lokalne samouprave Jedinice lokalne samouprave imaju zakonsku obavezu formiranja povjerenstva za zaštitu potrošača javnih usluga ukoliko na području njihove regionalne samouprave postoji registrirana udruga za zaštitu potrošača. Također pružatelji javnih usluga imaju zakonsku obavezu formirati povjerenstvo za zaštitu potrošača. Sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, popis javnih ustanova i jedinica lokalne i regionalne samouprave u čijim savjetodavnim tijelima imamo svoje predstavnike dostupan je na našoj mrežnoj stranici.
Provedeni projekti u 2022.
Tijekom 2022. godine Društvo Potrošačica provodilo je čak 15 projekata. Do današnjeg dana završila je provedba 12 projekata. Do kraja godine završit će i provedba projekta Newsletter Društvo Potrošačica. U nastavku su projekti koji su provedeni ili će biti provedeni do kraja 2022.
 1. Svjetski dan zaštite prava potrošača 2022 – financijska podrška Primorsko – goranske županije od 2.000,00 kn i Grada Vrbovsko od 3.000,00 kn
 2. Senzibilizacija potrošača o nepoštenoj poslovnoj praksi – sufinanciranje od strane Općine Rakovica s 2.000,00 kn
 3. Euro zamjenjuje kunu – u sklopu projekta je izrađen edukativni video – financijska podrška Primorsko – goranske županije od 3.000,00 kn
 4. Zeleni vrtićanci – sufinancira Grad Vrbovsko s 6.000,00 kn
 5. Što euro donosi potrošači(ca)ma – financijska podrška Primorsko – goranske županije u iznosu od 2.000,00 kn
 6. Primarna i sekundarna prevencija bolesti probavnog sustava – financijska podrška od strane Primorsko – goranske županije u iznosu od 15.000,00 kn
 7. Pametno sa svojim novcem – sufinancira Grad Vrbovsko s 3.500,00 kn
 8. Euro u Hrvatskoj – sufinancira Grad Krk s 5.000,00 kn
 9. Euro službena valuta u Hrvatskoj – sufinancira Općina Dobrinj s 2.800,00 kn
 10. Financijska pismenost – izradu edukativnog videa sufinancirali su Grad Kastav (1.000,00 kn), Grad Delnice (1.000,00 kn) i Općina Punat (1.500,00 kn)
 11. Smanji otpad od hrane – izrada animiranog edukativnog videa financijski je podržana s 24.843,75 kn kroz Poziv za podnošenje prijedloga aktivnosti u provedbi Akcijskog plana NRM – 2021.-2022., godišnjeg provedbenog akcijskog plana Mreže za 2022. godinu koja se sufinancira sredstvima Mjere 20 “Tehnička pomoć” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2022.
 12. Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU, zaštite potrošača, u Hrvatskoj – sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske s 490.831,40 kn
 13. Newsletter Društva Potrošačica – financijska podrška Primorsko – goranske županije s 5.000,00 kn.
Projekti u provedbi
Dva projekta nastavit će se i u 2023. godini. Krajem prošle godine odobrena nam je Institucionalna podrška za razvoj i/ili stabilizaciju udruga za zaštitu potrošača. U veljači ove godine započela je provedba petnaesto mjesečnog ESF projekta na kojem smo partner. U nastavku su projekti koji će se nastaviti provoditi u 2023. godini.
 1. Institucionalna podrška za razvoj i/ili stabilizaciju udruga za zaštitu potrošača – financijska podrška Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja od 100.000,00 kuna odnosno u 2023. od 13.272,00 eura.
 2. Izgradnja kapaciteta za Zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice – sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge.
Događaji Društva Potrošačica
Dvaput smo gostovali kod Međimurski potrošač udruga za zaštitu potrošača. U svibnju smo održali dva predavanja. Jedno na temu Uvođenje eura u Republiku Hrvatsku, a drugo na temu Financijsko ponašanje. Više o predavanju u svibnju na provedeno predavanje u Čakovcu. Početkom listopada održali smo predavanju na temu Pametnih sela. S ciljem  upoznavanja potrošača o svim promjenama koje će nastupiti uvođenjem eura organizirali smo javnu tribinu “Euro zamjenjuje hrvatsku kunu“. Predavači su bili Dimitrije Birač i Ana Smoljak. U studenom smo u Brod Moravicama organizirali javnu tribinu Prava potrošača sa svrhom edukacije potrošača o uvođenju eura, ali i zaštiti njihovih potrošačkih prava općenito. Sudjelovali smo na okruglom stolu 2022. – zaštita potrošača u elektroničkim komunikacijama, željeznici i pošti kojeg je organizirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti. Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan održala je sastanak s predstavnicima udruga za zaštitu potrošača. Zastupnica je glavna izvjestiteljica Europskog parlamenta za izvještaj o izmjeni direktiva 2005/29/EZ i 2011/83/EU u pogledu jačanja položaja potrošača u zelenoj tranziciji boljom zaštitom od nepoštenih praksi i boljim informiranjem. Stoga su na sastanak razmijenjena mišljenja o osnaživanje potrošača u zelenoj tranziciji, ali i o procesu uvođenja eura u Hrvatskoj. Hrvatska narodna banka u suradnji s Europskom središnjom bankom organizirala je seminar za civilno društvo “Što nakon uvođenja eura? Sazvali smo tri sjednice Skupštine: Izvanrednu u siječnju, Izbornu u lipnju i 5. Redovnu u prosincu ove godine. Na Izvanrednoj sjednici Skupštine smo između ostalog donijeli Odluku o učlanjenju u Uniju potrošača Hrvatske. Na Izbornoj sjednici skupštine Društva Potrošačica izabrana su nova tijela udruge. Na 5. redovnoj sjednici Skupštine između ostalog usvojen je novi Statut Društva Potrošačica. Usvojeni su i Operativni plan 2023. i Financijski plan 2023.
Međusektorska suradnja
Već nekoliko godina Društvo Potrošačica surađuje s Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj. Prošle godine je započela suradnja s Ekonomskim fakultetom u Rijeci.  Ove godine smo, kao i lani, sudjelovali na EFRI Networkking weeku. Tema predavanja bila je Restrukturiranje sela i vizija Europske komisije za ruralna područja. Predavanje je održano studentima preddiplomskog studija u sklopu kolegija restrukturiranje i sanacija poduzeća.  Ove godine je ta suradnja produbljena i na stručnu praksu. Zahvaljujući mjerama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, primili smo osobu na osposobljavanje na radnom mjestu. Centar za mirovne studije, GONG, Institut za političku ekologiju, Klubtura, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, RODA, Savez za autizam Hrvatske i Zelena akcija organizirali su okrugli stol povodom izrade novog Nacionalnog plana za stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva na kojem smo sudjelovali. Na 5. redovnoj Skupštini Društva Potrošačica donesena je odluka o učlanjenju u LAG Gorski Kotar.
Izobrazbe
Društvo Potrošačica u 2022. godini ulagalo je u ljudske potencijale kroz izobrazbu zaposlenika, članova upravljačkog tijela i volontera. Društvo Potrošačica omogućilo im je sljedeće izobrazbe:
 • Projektni ciklus i strateško planiranje; 21. siječnja 2022.
 • Krizni menadžment; 2. veljače 2022.
 • Provedba projekta za početnike; 24. veljače 2022.
 • Radno pravo; 25. veljače 2022.
 • Menadžment volontiranja; 4. ožujka 2022.
 • Obvezni odnosi djelovanja u OCD; 25. ožujka 2022.
 • Javna nabava (za neobveznike javne nabave); 5. travnja 2022.
 • Radionica kako ispravno govoriti i pisati u poslovnoj komunikaciji; 27. travnja 2022.
 • Modeli unutarnjeg u vanjskog djelovanja programa OCD-a; 2. lipnja 2022.
 • Uloga revizije u poslovanju OCD-a; 29. lipnja 2022.
 • Korištenje komunikacijskih tehnologija; 28.rujna 2022.
 • Skok iz duga; tunus od šest radionica od 29. rujna do 3. studenog 2022.
 • Consumer Law Ready; 20. listopada 2022.
 • Consumer PRO: Izgradnja inicijativa za obrazovanje potrošača diljem Europe; 18., 23 i 25. studenog 2022.
Društvene mreže
Društvo Potrošačica ima svoj youtube kanal i Facebook stranicu putem kojih možete također pratiti rad udruge. Više informacija o Društvo Potrošačica na: https://potrosacica.hr/
  Ana Smoljak, univ.spec.oec.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)